Ιστορίες της γερμανικής κατοχής – Ο μεγάλος μπλόκος

Το Podcast των Χαμένων Ονείρων by Dimi De San

Ιστορίες της γερμανικής κατοχής - Ο μεγάλος μπλόκος

Γεια σας, είμαι η Δήμητρα και αυτό είναι άλλο ένα επεισόδιο του “Podcast των Χαμένων Ονείρων”.

Ιστορίες της γερμανικής κατοχής – Ο μεγάλος μπλόκος

Τα διηγήματα -Ιστορίες της Κατοχής, αποτελούν βιώματα μιας ταραγμένης εποχής. Μιας εποχής που ολόκληρος ο πλανήτης βίωνε λίγο ή πολύ την κόλαση του πολέμου, την αλλαγή αλλά και την αληθινή πάλη για την ελευθερία.
Το παρακάτω διήγημα από την συλλογή ”Ιστορίες Κατοχής”, είναι καταγεγραμμένο από τον Δημήτρη Λιάτσο, διηγηματογράφος και μελετητής.
To Μπλόκο της Κοκκινιάς συνέβη στις 17 Αυγούστου 1944 στην Κοκκινιά, από τις δυνάμεις κατοχής σε συνεργασία με το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Ειδικής Ασφάλειας.

Αποτελεί το μπλόκο με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στην Αθήνα κατά το οποίο διεξήχθησαν εκατοντάδες ομαδικές εκτελέσεις, συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι ως όμηροι και σημειώθηκαν εκτεταμένοι εμπρησμοί σπιτιών.

Οι ταγματασφαλίτες που πρωταγωνίστησαν στις εκτελέσεις αθωώθηκαν μεταπολεμικά στο πλαίσιο του εμφυλιακού κράτους. Στη δημόσια μνήμη, από τη δεκαετία του 1950 τιμούνταν οι εκτελεσθέντες από τοπικές οργανώσεις. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η διεξαγωγή του μνημόσυνου απέκτησε αντικομουνιστικό χαρακτήρα, κατά την οποία κατηγορούνταν οι εαμικές δυνάμεις, και συγκεκριμένα η ΟΠΛΑ, για τη διεξαγωγή του Μπλόκου, ενώ παράλληλα υπερασπιζόταν η δράση των ταγμάτων ασφαλείας.

Τα γεγονότα σημάδεψαν την συλλογική μνήμη της πόλης και θεωρούνται τραγωδία για την Κοκκινιά, σημερινή Νίκαια.

 

Share: